کلمپه یکی از مشهورترین شیرینیهایی است که میتوانید خودتان در خانه تهیه کنید. طرز تهیه شیرینی کلمپه مخصوص کرمان است که در نقاط دیگر ایران هم این شیرینی را برای عید نوروز تهیه میکنند. در گذشتههای دور، کرمانیها این شیرینی را با استفاده از نخل خرما و روغن خانگی بر روی شعلههای هیزم میپختند! اما امروزه این شیرینی را در فر میپزند. معمولاً کرمانیها با این شیرینی به مهمانان خود خوشامد میگویند.
طرز تهیه شیرینی کلمپه
اگر میخواهید کلمپه اصل کرمانی را تهیه کنید، بهتر است طبق دستور زیر عمل کنید. با اینکه بهراحتی میتوانید این شیرینی را از شیرینی فروشیها تهیه کنید، اما طرز تهیه شیرینی کلمپه به روش سنتی باعث خوشمزهتر شدن آن میشود.
مواد لازم
برای تهیه خمیر شیرینی به مواد زیر نیاز داریم:
- 250 گرم آرد قنادی
- 125 گرم روغن جامد (روغنی که حاوی اسیدهای چرب اشباع شده باشد) یا روغن قنادی
- 100 گرم ماست گ
- یک عدد تخممرغ
- 2/1 قاشق غذاخوری بکینگپودر
- زعفران دم کرده
برای تهیه استافینگ به مواد زیر نیاز داریم:
- 200 گرم خرما
- 4/1 واحد گردوی پودر شده
- 1 قشق چایخوری ترکیبی از هل، دارچین، زنجبیل و جوز هندی
دستور تهیه
طرز تهیه شیرینی کلمپه انواع مختلفی دارد: کلمپه گردویی، کلمپه کنجدی، کلمپه پستهای و کلمپه لقمهای. در این دستور ما از گردو استفاده کردهایم.
دستور تهیه برای خمیر شیرینی
- بکینگپودر را به ماست اضافه کنید و هم بزنید. سپس چند دقیقه ماست را کنار بگذارید تا بکینگپودر روی ماست تاثیر بگذارد.
- زعفران دمکرده و زرده تخممرغ را به ماست اضافه کنید و خوب هم بزنید.
- آرد قنادی را سه بار الک کنید تا کاملاً صاف و یکدست شود. سپس با روغن مخلوط کنید تا شبیه پودر سوخاری شود. سپس ترکیب ماست را به این ترکیب اضافه کنید و خوب هم بزنید.
- سپس خمیر به دست آمده را در کیسه فریزر قرار دهید و به مدت 1 الی 2 ساعت در یخچال قرار دهید تا آماده شود.
دستور تهیه برای استافیگ/ فیلینگ
- پوست خرما را بگیرید، سپس هسته آن را نیز جدا کنید و در یک ظرفی بریزید.
- پودر مخلوط شده (هل، دارچین، دارچین، زنجبیل، جوز هندی) را به خرما اضافه کنید و با پشت قاشق له کنید.
تهیه شیرینی کلمپه
طرز تهیه شیرینی کلمپه به دو روش است:
روش اول: تهیه کلمپه با قالب مخصوص
کمی از خمیر را بردارید و روی سطح صافی آن را پهن کنید. کمی از مواد فیلینگ را در داخل آن بریزید و خمیر را بپیچید. شکل توپ مانندی درست کنید.
این خمیر توپی را با قالب مخصوص کلمپه پرس کنید.
روش دوم: تهیه کلمپه بدون قالب
- خمیر را روی سطح صافی که آرد پاشیدهاید باز کنید تا حدی که به ضخامت متوسطی برسد.
- با استفاده از کاتر گرد میتوانید خمیرهای دایرهای شکل درست کنید.
- هر خمیر دایرهای را بردارید و داخل آن را با مواد فیلینگ پر کنید، سپس با خمیر دایرهای دیگر روی آن را بپوشانید. سپس لایهها را روی هم فشار دهید. در این مرحله از طرز تهیه شیرینی کلمپه میتوانید از مهر شیرینیپزی استفاده کنید و از هر الگویی که دوست دارید روی این شیرینی استفاده کنید.
- وقتی کلمپه را درست کردید، فر را از قبل به مدت 2 دقیقه با دمای 160 درجه سانتیگراد گرم کنید.
- روی سینی فر، کاغذ روغنی قرار دهید و شیرینیها را با فاصله مناسب در سینی فر بگذارید.
- میتوانید روی شیرینیها را با کنجد و یا پودر پسته تزیین کنید.
نکات مهم
اگر دوست دارید شیرینی کلمپهای که درست میکنید، کمی شیرینتر شود، میتوانید 100 گرم شکر پودر شده به روغن اضافه کنید و هم بزنید. سپس زرده تخم مرغ و وانیل را اضافه کنید، همچنین کمی شیر گرم و آب (نصف لیوان) هم به مواد اضافه کنید. در نهایت آرد را به آن اضافه کنید تا خمیر کرمی مانند حاصل شود.
اگر خمیر خیلی به دست میچسبد، کمی آرد به آن اضافه کنید.
برای اینکه پوست خرما را راحت بگیرید، خرماها را به مدت چند دقیقه در داخل آب داغ قرار دهید، سپس پوست خرما را بگیرید. مواظب باشید خرما را بیش از حد در آب داغ قرار ندهید.
مقدار زعفران دم کرده به سلیقه خودتان بستگی دارد. هر چه زعفران بیشتری در طرز تهیه شرینی کلمپه استفاده کنید، رنگ کلمپه طلاییتر میشود.
https://persiangood.com/recipes/kolompe-the-persian-date-pastry/