شش انداز یکی از غذاهای سنتی و اصیل ناحیه دریای خزر است که با بادمجان، گردو و رب اناز تهیه میشود. این غذا معمولاً در مراسمات خاص مانند چهارشنبهسوری سرو میشود. علاوه بر استانهای گیلان و مازندران، برخی از استانهای دیگر نیز طرفدار این غذا هستند و انواع مختلفی دارد. برای مثال در گیلان، شش انداز با بادمجان تهیه میشود، در شیراز این غذا را با هویج درست میکنند و در زنجان برای تهیه آن از خرما استفاده میکنند. در این مقاله شش انداز گیلانی را توضیح میدهیم. مطمئنیم از طعم و عطر و بوی این غذا بینهایت لذت خواهید برد.
طرز تهیه شش انداز
در طرز تهیه شش انداز به مواد زیر نیاز خواهیم داشت:
- 6 عدد بادمجان
- 2 عدد پیاز متوسط
- 2 قاشق غذاخوری رب انار
- 300 گرم گردو
- نمک به مقدار لازم
- فلفل سیاه به مقدار لازم
- زردچوبه به مقدار لازم
دستور تهیه
برای تهیه شش انداز طبق مراحل زیر پیش میریم:
مرحله 1
بادمجانها را بشویید و پوست آنها را بگیرید. بادمجانها را در اندازههای دلخواه ببرید. کمی نمک روی آنها بپاشید و هم بزنید تا نمک روی همه بادمجانها را بپوشاند. بادمجانها را یک ساعت استراحت بدهید تا تلخی آنها گرفته شود.
مرحله 2
تابه مناسبی را روی حرارت قرار دهید و تقریباً دو قاشق غذاخوری روی بریزید. سپس هر دو طرف بادمجانها را با حرارت متوسط سرخ کنید تا کاملاً پخته شوند. سپس کنار بگذارید.
مرحله 3
پیاز را ریز خرد کنید و در روغن سرخ کنید.
مرحله 4
به کمک غذاساز یا به کمک چاقو، گردو را ریز خرد کنید. سپس گردوی خرد شده را به پیاز سرخ شده اضافه کنید و کمی تفت دهید تا یکدست شوند.
مرحله 5
سپس، رب انار را به تابه اضافه کنید و چند دقیقه تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند. سپس، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را به تابه اضافه کنید و چند دقیقه تفت دهید تا عطر و طعم ادویه بهطور کامل وارد غذا شود.
مرحله 6
در ای مرحله از طرز تهیه شش انداز، 3 فنجان آب به تابه اضافه کنید و زیر شعله گاز را کم کنید.
مرحله 7
وقتی آب در حال بخار شدن بود، نمک و فلفل سیاه غذا را بچشید، اگر نیاز بود نمک و فلفل سیاه بیشتری اضافه کنید. میتوانید کمی مکعب یخی به خورشت اضافه کنید تا روغن گردو را به خود جذب کند.
مرحله 8
وقتی شش انداز به غلظت مورد نظرتان رسید و گردو هم روغن انداخت، بادمجان سرخ شده را به تابه اضافه کنید و اجازه دهید به مدت 10 تا 15 دقیقه بپزد. در این مرحله باید دقت کنید که بادمجان به مدت طولانی در خورش پخته نشود چون ممکن است ظاهر بادمجان تغییر کند و شکل خوبی به خود نگیرد.
مرحله 9
در نهایت، زیر حرارت را خاموش کنید و شش انداز را با برنج و نان و سبزی تازه میل کنید. نوش جونتون!
شش انداز شیرازی
در شش انداز شیرازی،پیاز را سرخ کنید و هویج رنده شده را به آن اضافه کنید و همراه با پیاز بپزید. وقتی هویج بهطور کامل پخته شد و هیچ آبی نداشت، میتوانید شکر را اضافه کنید. همه مواد را خوب هم بزنید. حالا کره، آب پرتقال، نمک و فلفل را اضافه کنید. در نهایت، تخممرغها بشکنید و در ظرف را بگذارید. این نوع شش انداز به 20 دقیقه زمان برای پخت نیاز دارد.
طرز تهیه شش انداز زنجانی
شش انداز زنجانی با کشمش و خرما تهیه میشود و بسیار مغذی است و مناسب خونرسانی و منبع آهن محسوب میشود. در شش انداز زنجانی، خرماها را نصف کنید و با کره و روغن تفت دهید تا کمی نرم شوند. خرما را مرتب هم بزنید تا نسوزد. سپس گردوی خرد شده را اضافه کنید.
در ظرف را بگذارید تا مواد با حرارت ملایم بپزند. حالا زمان اضافه کردن پیاز سرخ شده، کشمش و دارچین است. همه مواد را خوب هم بزنید. در نهایت، تخممرغها بر اساس تعداد نفرات بشکنید. در این مرحله نباید تخممرغها را هم بزنید. برای آماده شدن غذا 20 دقیقه زمان نیاز است.
https://takrecipe.com/1582-shish-andaz-recipe/
https://naazrestaurant.com.au/how-to-cook-shish-andaaz-collection-of-persian-gilaky-cuisine-recipes/